10 Fakta Menarik Ihwal Tempe

RANDOMINFO - Ikuti sepuluh fakta ringkas mengenai pemakanan tempe seperti berikut :
1. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi dan ia gampang dicerna baik untuk mengatasi diare (Elak keracunan).
2. Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan bisa menurunkan tekanan darah yang mana elok untuk mereka yang menghidapi darah tinggi.
3. Mengandungi superoksida desmutase yang sanggup mengendalikan radikal bebas, baik bagi penderita sakit jantung.
4. Penderita anemia (masalah berat badan). Anemia dikesan apabila kadar hemoglobin rendah kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.
5. Anti infeksi. Hasil soal selidik menawarkan bahawa tempe mengandungi distributor anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko jangkitan kuman.
6. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe bersifat sanggup menurunkan kadar kolesterol. Jika anda tidak gemar memakan oat, boleh cuba cara ini!
7. Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser.
8. Mencegah problem gizi hiperbola (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta aneka macam penyakit yang berkaitan, baik jangkitan ataupun degeneratif.
9. Mencegah timbulnya hypertension (Simpton cepat marah).
10. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe sanggup mencegah osteoporosis. Dalam erti kata lain, tempe anggun untuk tulang. Jika anda kurang gemar meminum susu, amalkan pengambilan tempe di dalam hidangan diet anda.

Sumber http://factorlier.blogspot.com

Mari berteman dengan saya

Follow my Instagram _yudha58

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "10 Fakta Menarik Ihwal Tempe"

Posting Komentar